• Slovník
  • Co je to Doména I., II. a III. řádu (subdoména)

Co je to Doména I., II. a III. řádu (subdoména)

Domény jsou základním prvkem struktury internetových adres, které nám umožňují jednoduše navigovat a orientovat se na webu. Domény lze rozdělit do několika řádů, přičemž každý řád má svůj vlastní účel a funkci. V tomto článku se zaměříme na domény I., II. a III. řádu, které jsou také známé jako subdomény.

Domény I. řádu, neboli top-level domény (TLD), představují nejvyšší úroveň v hierarchii doménových jmen. TLD se obvykle skládají ze 2-3 písmen a jsou rozděleny do dvou kategorií: generické TLD (gTLD) a zeměpisné TLD (ccTLD). Příklady gTLD zahrnují .com, .org nebo .net, zatímco ccTLD zahrnují .CZ pro Českou republiku, .DE pro Německo nebo .FR pro Francii.

Domény II. řádu, neboli second-level domény (SLD), jsou jedinečná jména, která stojí přímo před TLD. SLD slouží k identifikaci konkrétního webu nebo organizace. Například v adrese “example.cz”, je “example” doménou II. řádu. Domény II. řádu jsou často registrovány u doménových registrátorů a používají se k vytvoření adresy webové stránky. Našim příkladem je např. www.YASHICA-DIGITAL.cz

Domény III. řádu, také známé jako subdomény, jsou umístěny před doménou II. řádu a slouží k dalšímu rozdělení nebo organizaci webového obsahu. Subdomény mohou být vytvořeny vlastníkem domény a umožňují vytvořit více samostatných sekcí nebo subsystémů pod jednou hlavní doménou. Příkladem může být “blog.example.cz”, kde “blog” je subdoménou (doménou III. řádu).

Mohlo by vás zajímat

Konzultace ZDARMA

Vyberte si prosím způsob, jak s námi chcete komunikovat. Na výběr máte ze tří možností:

Kontaktovat telefonicky

nebo